Om tio år chefen borta

Var tredje toppchef räknar med att de kommer att vara utbytta av AI redan 2030. Det visar Kairos Future-rapporten ”Dags att trappa upp! Sju steg till en datadriven organisation som toppchefer måste ta”.


38 PROCENT AV 300 toppchefer i tio branscher tror att alla företag som inte har lyckats transformera verksamheten till en AI- och datadriven organisation är borta från marknaden 2030.


Så här tror cheferna när de tittar framåt 10 år enligt Kairos Future:

• 30 procent av alla strategiska beslut fattas med AI-stöd.

• 34 procent av dem räknar med att det finns icke-mänskliga medlemmar i ledningsgruppen.

• 30 procent räknar med att de flesta av bolagens chefer har bytts ut mot AI.


AI-stöd till trots visar Kairos Future rapporten som gjorts på uppdrag av Bisnode att en av fyra toppchefer snarare går på magkänsla än data när de fattar strategiska beslut. Min kommentar till detta är att magkänsla är kunskap och erfarenhet och inget som man bara har.

Enligt rapporten är de främsta orsakerna är kunskaps- och processbrist. 47% respektive 40% anser att de saknar det för att utveckla företaget. Rapporten visar också att 34 procent går till IT-avdelningen, medan marknad, försäljning och FoU bara får 12-14 procent av kakan.


För mig låter slutsatserna i rapporten klart överdrivna. Jag tänker osökt på robotarna som skulle ta över hela industrisamhället. Om AI kan ta över chefens jobb så kan den med all sannolikhet ta över allas jobb och det kommer inte hända. Om inte för annat så i ren självbevarelsedrift. Jag i min ledarroll har hanterat betydligt fler arbetsuppgifter än beslut som grundar sig på historiska data. Mer eller mindre dagligdags har jag hanterat frågeställningar som varit unika där jag ibland fått ta beslut som inte grundat sig på kunskap och erfarenhet, logik med andra ord, utan på vad som blir bäst i just detta fall vilket för en utomstående sannolikt har uppfattats som ologiskt. Jag tror inte heller att ett bolag kan ha en vettig företagskultur om det inte finns duktiga mänskliga chefer och ledare. Det är för mig utmaningen och det som jag uppskattar i min chefs och ledarroll.



Med detta sagt så har jag inget emot AI. Vi kan bli bättre i våra beslut om vi kan få bra underlag för våra beslut och en del av besluten kan tas med hjälp av AI men chefen behövs enligt mig i än större utsträckning om 10 år.

6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla